• ראשי פרקים

ל”ג בעומר -מה הסיפור?

תאריך פרסום - מאי 12, 2025
שתפו חברים במדיה חברתית או בהודעה

השבוע חוגגים את ל”ג בעומר! אנחנו עוד לא התאוששנו מגל השריפות שפקד אותנו באזור בית שמש ופארק קנדה וכבר השבוע  קיבלנו יום חופש לחגוג את חג המדורות. השנה יותר מתמיד שמים דגש על בטיחות והעיריות מרשות להקים מדורות רק באזורים מוגדרים וכמובן ממליצות לחגוג בצורה אלטרנטיבית. לכבוד החג התיישבתי לכתוב לכם, מה הסיפור עם ל”ג בעומר  ולמה וממתי חוגגים אותו.

לג בעומר עם איזה פיתה על הסאג

אז מה זה בכלל ל”ג בעומר?

ל”ג בעומר הוא היום ה־33 לספירת העומר (ל”ג בגימטריה זה 33). ספירת העומר היא תקופה של 49 ימים בין חג הפסח לחג השבועות. בתקופה זו נהגו לספור כל יום, לקראת חג מתן תורה. בזמן שבית המקדש עמד בירושלים, לפני כ2000 שנה, היו מקריבים ביום השני של פסח קורבן בשם “עומר”, כמות מסוימת של שעורים מהקציר החדש. משם התחילה הספירה, עד חג השבועות – שבו נחגג יום מתן תורה לעם ישראל. זה בעצם מעבר מהחירות הפיזית של פסח, לחירות הרוחנית- חג מתן תורה. לענייננו, הסיפור של ל”ג בעומר מחזיר אותנו אחורה לתקופה אחרי חורבן בית המקדש בשנת 70 לספירה.

בתקופה הזאת, “תקופת המשנה”,  חכמי התורה שחיו פה אחרי החורבן ועד המאה השלישית לספירה נקראו “התנאים”. המילה “תנא” היא מארמית, “שינן” או “למד וחזר על דברי חכמים”. הם כתבו ולימדו את התורה שבעל פה – ההלכות, הסיפורים והמסורת שעוברת מדור לדור ושלא נכתבה בתורה שבכתב. כל מה שהם לימדו נאסף ונכתב בסופו של דבר במשנה – ספר שמאגד את התורה שבעל פה עם כל החוקים והלימודים שלו שאתם מכירים מהשיר של פסח “שישה סדרי משנה.

לפי המסורת, בתקופת המשנה, מתו עשרות אלפי תלמידים של אחד מהתנאים הגדולים שהיו, רבי עקיבא (24 אלף איש!). רבי עקיבא נחשב לאחד מהחכמים החשובים ביותר ביהדות, היה מנהיג רוחני, תמך במרד של בר כוכבא נגד הרומאים והוצא להורג על ידם בגלל שהמשיך ללמד תורה למרות שהם אסרו על כך. אגב, הוא עצמו למד לקרוא ולכתוב רק בגיל 40 בזכות בור מים שראה והבין שאם טיפות המים לאורך הזמן יוצרות בור מים, גם הוא יכול להתגבר על הקשיים וללמוד בגילו המופלג 😉.

אגב רבי עקיבא תמך במנהיג המרד נגד הרומאים- שמעון בר-כוכבא ויש האומרים שהאמין שהוא המשיח של היהודים.

אז למה כל כך הרבה תלמידים מתו?

לפי המסורת, הם לא נהגו בכבוד הדדי אחד לשני ולכן תקפה אותם מגיפה קטלנית!

עם השנים, ספירת העומר הפכה גם לתקופה של אבלות ועצב, עד ש… המגיפה הפסיקה ביום ה33 לספירת העומר.

במקרה באותו היום נפטר אחד מהתלמידים החכמים של רבי עקיבא, רבי שמעון בר יוחאי או בקיצור הרשב”י. הוא ברח מהרומאים שרצו להוציא  (גם) אותו להורג וגר במערה בגליל 13 שנה עם הבן שלו אלעזר. מה הם עשו כל היום? למדו תורה, שרדו בזכור עץ החרוב והמים בסמוך אל המערה. יש שאומרים שהם כיסו את עצמם בחול כדי להסוות את עצמם מהרומאים. הרשב”י לפי המסורת  את ספר הזוהר (ספר ה”קבלה” היהודית) וביום פטירתו גילה לתלמידים שלו את כל הסודות הכי עמוקים על הבריאה, על האלוהים ועל הנשמה של בני האדם. האור הרוחני ביום הזה היה כל כך חזק- כמו אש ממש! ולכן חוגגים בל”ג בעומר את פטירתו ואת הידע שהעביר אל העולם בעזרת הדלקת מדורות.

מה זו הילולה, ומה קורה במירון?

הילולה היא חגיגה רוחנית ביום פטירתו של צדיק. וההילולה הגדולה ביותר בארץ היא ההילולה בהר מירון, ליד צפת – המקום שבו לפי המסורת קבור רבי שמעון בר יוחאי. מאות אלפי אנשים מגיעים לשם מכל הארץ בל”ג בעומר. פגשתי השבוע איש שאמר לי שהוא מגיע כל שנה ויש כ1,000 אוטובוסים (!!) שמגיעים והוא פשוט לוקח את היום הזהבסבלנות וחוגג בתחתית ההר אפילו בלי לעלות לראשו. חוגגים– בתפילה, שירה, הדלקת מדורות גדולות ואירועים שמחים – מתוך אמונה שזהו של ברכה, יום שמקשרים בו בין אור פנימי, נשמה ולימוד תורה.

ומה לגבי המדורות?

המדורה הפכה לסמל  לציין את החג (זוכרת שבירושלים ליד סבתא שלי המדורות היו בגובה של הבניניים!)  אבל בשנים האחרונות, עם המודעות לנזק הסביבתי, לזיהום אוויר ולבטיחות – יותר ויותר משפחות, כיתות וגנים מחפשות חלופות חכמות ומרשימות. אם בעבר היינו משיגים עגלת סופר ומחפשים בכל מקום קרשים,

אז מה עושים במקום מדורות?

מכינים עששיות ויוצאים לטיול בטבע! עכשיו שיש גם יום חופש בבתי הספר והגנים לכבוד ל”ג בעומר (כן כן, זה חדש) יש לכם הזדמנות לזמן איכות עם המשפחה והחברים.

אפשר לבקש מכל הילדים להביא צינצנות ואותם תקשטו בעזרת צבעים שלא יורדים ובעזרת הדבקת ניירות צלופן או ניירות קרפ שיתנו לעששית גוון של צבע מדליק. ממליצה במקום נרות אמיתיים שמסוכנים ומלחיצים בקרבת ילדים ובטיול בטבע להביא נרות על בטריות “נרות לד”. לאחר מכן צאו לטיול עם העששית בחורשה שקרובה אליכם לבית.

אפשרות נוספת לבקש מכל הילדים להביא פנסים קטנים או לקנות. להכין “מדורת פנסים”, להניח את כל הפנסים בעיגול ולספר סיפורים מפחידים או מסתוריים מסביב למדורה. אפשר בזהירות בעזרת מצית לבשל מרשמלו על מקל שיפוד וממש להרגיש את החג.

בא לכם סיום עששיות הכי מיוחד שיש? כאן אני נכנסת לתמונה – עם הסיור הכי פופולארי שלי שפעיל במהלך השנה אבל בל”ג בעומר הופך להיות חגיגה של ממש. במקום להדליק מדורות מזהמות, המשתתפים בסיור מכינים עששית אישית (לא מצנצנת אלא בשיטה מיוחדת אותה מלמדת, בעזרת חוטים!). בזמן שהעששיות מתייבשות, אנחנו יוצאים עם עששיות מיוחדות שלי לסיור מעגלי בטבע. שבו הילדים חווים את הטבע כשיורד החושך ויוצאים להרפתקאה בגבעה. בסיור שלי יש גם מבחן חושים לילי, סיפור על בעלי חיים שפועלים בלילה וריקוד גחליליות סודי ופוטוגני בטירוף.

הסיור מתאים גם לילדים צעירים וגם לגדולים, ויוצר חיבור בין בני המשפחה, והמשמעות של ל”ג בעומר – דרך חוויה מרגשת ולא דרך עשן.

מקווה שעזרתי לכם להבין סוף סוף מה העניין עם ל”ג בעומר 😊

אני מזמינה אותכם לחגוג את ל”ג בעומר באור אחר:   

✔ סיור עששיות חווייתי לל”ג בעומר

✔ מסיבת סוף שנה מקורית ובלתי נשכחת- בסיור בטבע או בסיור עששיות מגבש

✔ השתתפות באחד מהטיולים הפתוחים באתר

נפגש בטבע!

נטע